Punč nejen o vánocích

Punč nejen o vánocích

9 ledna, 2021 Vyp Od bigpluscz

Punč nejen o vánocích

Sychravé počasí a zima jsou ideálním počasím pro punč, který opravdu zahřeje. Nemusíte pít punč jen na vánoce, ale zahřát se v romantické atmosféře zapálených svíček když jste  zachumlaní v dece můžete kdykoli.

Původně pochází punč z Indie, přesto se stal velice populární kolem vánoc u nás, ale tak u našich sousedů v Německu či Rakousku. Do Evropy se dostal punč někdy v 17.století a jeho původní název byl „Panča“. Původně v něm nebyl zapotřebí ani alkohol. Do punče se dávala voda, koření, čaj a některé další ingredience.

Do punče patří víno nebo brandy. Případně do něj můžete dát Jamajský run, který se začal do punče přidávat koncem století.

Recept na skvělý punč

  • 1 litr červeného vína
  • Zhruba půl litru černého čaje
  • Tři panáky  rumu
  • Jeden citrón
  • Celou skořici (ideálně tyčinky skořice)
  • Přidejte pár kousků hřebíčku
  • Přidejte ovoce dle chuti
  • Cukr dle chuti

Připravte si ingredience a do kastrolu dejte víno a čaj. Pomalu ohřívejte a postupně přidejte trochu citronu a pár kousků hřebíčku hned na začátku vaření.

Jakmile se obsah kastrolu dostatečně zahřeje, nalijte ho do připravených sklenic, které obsahují panáka rumu a nařezané ovoce dle chuti. Můžete samozřejmě rum nahradit i brandy jak jsme zmínili.

Ted už zbývá popřát, aby vám punč chutnal.

Image by Bernadette Wurzinger from Pixabay